2020-07-15 08:51:35• hírek • Bede Emőke / Agerpres

2021-től búcsút inthetünk a jobbkormányos autóknak?

fotó: commons.wikipedia.org
fotó: commons.wikipedia.org

Amennyiben nem hosszabbítják meg a Brexit, tehát a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kilépési egyezmény átmeneti időszakát, akkor jövő évtől a szigetországból érkező jobbkormányos autókra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint az EU-n kívülről érkező, hasonló berendezésű járművekre. Ez azt jelenti, hogy nem kaphatnak majd törzskönyvet, és be sem jegyezhetők Romániában – tájékoztatta híroldalunkat az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal.

Azokkal a jobbkormányos autókkal kapcsolatban, melyeket már ez idáig forgalomba írtak, a RAR hangsúlyozza, jelen pillanatban nincs olyan jogi előírás, mely kötelezné az autó tulajdonosát, hogy „balosítsa” a járművet. Ez már csak azért is különösen fontos kérdés most, mert a Román Rendőrség néhány nappal ezelőtt közölte, hogy az év első felében történt 25 jobbkormányos autót is érintő balesetből 24-et épp ennek vezetője okozott. A hatóság szerint ez főként annak tudható be, hogy a jobbkormányos autók vezetőinek előzéskor sokkal nehezebb dolguk van, mint a balkormányos járművek sofőrjeinek.


Éjszaka vagy kedvezőtlen időjárási körülmények, például köd, eső vagy havazás esetén ez még kockázatosabbá válik - jegyzik meg. Az év első hat hónapjában 25 olyan súlyos balesetet jegyeztek Romániában, amelyekben jobbkormányos autók is érintettek voltak. A balesetekben 16 személy életét vesztette, 24-en pedig súlyosan megsérültek. A 25 balesetből 24-et a jobbkormányos autó vezetője okozott – állítja a rendőrség.


Tavaly 90 ilyen súlyos balesetet regisztráltak országszerte, ezekben 35 személy meghalt, 88-an súlyosan megsebesültek. 77 esetben a jobbkormányos autót vezető sofőr hibájából következett be a szerencsétlenség. 2018-ban 102 ilyen baleset történt, ezekben 28 személy vesztette életét és 106-an sérültek meg súlyosan – fejtette ki a rendőrség.


A hatóság épp ezen számokra hivatkozva kérte nemrégiben arra a Gépjármű-nyilvántartási Hivatalt, hogy ne engedjék az ilyen járművek forgalomba helyezését, a RAR azonban válaszában kifejtette, hogy a gépjárművek típusjóváhagyásáról szóló EU-s irányelv értelmében a tagállamok nem tagadhatják meg olyan járművek forgalomba helyezését, amelyeket más tagállam jóváhagyott. A hivatal legfrissebb közleménye értelmében azonban, ha a Brexit átmeneti időszakát nem hosszabbítják meg, akkor január 1-től a szigetországból érkező jobbkormányosokat már nem lehet bejegyezni Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: